2014. június 3., kedd

1900-as párizsi világkiállítás, 9 magyar bútorai.

A modern iparművészet a szükségeset hangsúlyozza, de azért nem hanyagolja el a kellemest sem. 


Karácsonyi kiállításunkon is a bútor uralma mellett elég jól vannak képviselve azok a tárgyak, melyek csupán a fényűzést, az ember díszítő hajlamát szolgálják.

Első helyen nálunk is a modern művészi ipar elkényeztetett kedvence, a keramika áll.

 Pedig ez alkalommal Zsolnay hivatalosan nem vett részt a versenyben. Egyes enteriőrökben elszórt, díszül átengedett darabjai mutatják, hogy az utolsó évben minden tekintetben nevezeteset haladott. Annál inkább sajnáljuk távollétét, s reméljük, hogy csak hamar múló elkedvetlenedés volt az, mely őt ezúttal távol tartotta. Hiányzása csorbát ejt a kiállítás teljességén, hisz még egy-két év előtt magyar iparművészeti kiállítás ő nélküle el sem volt képzelhető.

ZOMÁNCOS NÁSFA.
TERVEZTE ÉS KÉSZÍTETTE
HUBER OSZKÁR.

Azóta nagyot mentünk előre s a mostani tárlaton új, magas színvonalon álló kerámiai törekvésekkel találkozunk. Farkasházi Fischer Jenő herendi porcelán gyára két szekrény díszedényt állított ki. Formában és színben egyaránt nemes, s egyes darabjai a sévresi gyár termékeivel vetélkednek. Ha e kísérleteket külsőleg is teljesen bevégzett alkotások fogják követni, s ha Fischernek ez edények méltó montirozására is lesz gondja, a nagymultú herendi gyár külföldön is könnyen vissza fogja hódítani elvesztett piacát, sőt kiszámíthatatlan jövőnek néz elébe. Szintily meglepőek Vögerl Gusz táv Károlynak nagy tűzben égetett agyag edényei, melyek szinte versenyeznek a herendi porcelánokkal. Az aránylag nagyon olcsó árak remélhetőleg vásárló közönségünkhöz is utat fognak nekik nyitni.


SZÉK
TERVEZTE: GYALUS LÁSZLÓ.
KÉSZÍTETTE: KUCZORA FLÓRIÁN.
Érdekesek Hüttl Tivadarnak Horti Pál tervei szerint díszített tányérai is. Nagyon érdekesek a vidéki fazekasmestereknek Gróh István és Horti Pál mintái és útmutatása szerint készült edényei. A kereskedelemügyi miniszter meg bízásából Gróh és Horti beutazták a vidéket, felkeresték a fazekasmestereket, mintákat rajzoltak nekik, s technikai fogásokkal ismertették meg őket. Az így készült munkák láthatók a jelen kiállításon. Már a megnyitás estéjén úgy szólván valamennyi elkelt, a mi fényesen bizonyítja a gondolat életrevalóságát. Óhajtjuk, hogy ez az akció minél szélesebb keretben folytatódjék, s így a vidéki kisipar művészeti haladását és nagyobb kelendőségét biztosítsa. E célra azonban kívánatos volna, hogy a tervezők az ezelőtt használt népies díszítést, a mennyire lehet, figyelembe vegyék s azt nemesítsék, s e mellett főképen a teknika javítását tartsák elsőrendű fel adatuknak. Ez irányban korlátot csak az szabhat, hogy az áraknak  a kelendőségre való tekintetből nem igen szabad magasra szökkenniök.

Ajánlom a blogot, az antik bútor restaurálás érdeklődőinek.


Forrás: Magyar Iparművészet. IV. évf. 1901 december. 6. sz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése