2014. december 12., péntek

Antik bútorok sellakpolitúrozása

Ezen a videón a sellakpolitúrozás azon fázisa látható amikor a grundolás már készen van, és a politúr réteg növelése történik.
sellak  Az első labdát csak spiritusszal töltjük meg, hogy a legfelső réteget kissé megpuhítsuk, és az összeragadjon az alsó politúrréteggel.Fedéskor sellakot kell a már zárt felületre felvinni. Evégett fokozatosan kevésbé hígított politúrral dolgozunk, közben adhatunk kevés olajat is hozzá. A fedéshez használt labda közepes finomságú anyagból készüljön.
  A politúrozást úgy kell végezni, hogy ugyanazt a helyet mindig csak egy bizonyos idő elteltével dörzsöljük ismét át. Minden helyre egyenletesen, egyenlő mennyiséget kell felvinni. Különösen a szélekre és a sarkokra kell vigyázni.
  Fényezőolajat használjunk, hogy a politúr felszakadását elkerüljük. Ezt célszerű a labdára adni. Az olaj elterjed a felületen, és azt elszigeteli a labdától, a labda ezáltal könnyebben fut.
  Ha túl finomra választjuk a labda vásznát, az hamar eltömődik, kifényesedik. Különösen akkor tömődik el, ha túl erős politúrral dolgoztunk. Ekkor különösen fennáll a felszakadás veszélye. A felszakadt felületet szárítani kell, majd át kell csiszolni. Az utolsó labdát szárazra kell kidolgozni. Legjobb a felület, ha hosszú száradási szünetekkel többször, de mindig csak rövid ideig fedünk. Fedés után a felületet legalább 12 óráig száradni hagyjuk, csak utána fényezzük tovább.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése