2015. január 14., szerda

Sellakpolítúrozott bútor sérülésjavítása.

Bútorsérülés restaurálás házilag.

A házilag, itt azt jelenti, hogy nem kell a sellakpolitúrozott bútort, teljesen felújítani, és műhelybe szállítani, hanem elég csak a lokális hibák javítása.
Azonban a szakszerűséget itt is be kell tartani. A házi praktikák némelyike, nem időtálló, vagy visszafordíthatatlan károsodást okoz, tehát csak óvatosan. Maradjunk a bevált, és szakszerű asztalos, és bútorrestaurátor technológiáknál.
Bármilyen sérült anyagra igaz, hogy a hiányzó rész pótlására azonos (vagy majdnem azonos), anyagot kell használni. Ekkor beszélhetünk teljes értékű javításról. Restaurátor szakember azért észre fogja venni a foltot.
Teljesen igaz ez a szabály, a sellak politúrozott bútorokra is, (nem a megöregedett, sellak felületről van szó), hanem ütődés, vagy sérülés miatt keletkezett kitörésről, a felületen keletkezett lyukról. 

  • Az első probléma, a tulajdonos nem akar (vagy nem tud), restaurátort hívni a kicsi sérülés miatt.
  • Második, hogy a karcot, lyukat, vagy repedést, szeretné kitölteni, a háztartásban levő anyagokkal, de nem mindenki tudja, hogy melyik anyag alkalmas rá.
  • Mivel lakkról van szó, festékszaküzletben érdeklődik, restauráló anyag után, a műbútor tulajdonosa, legjobb esetben puha viaszt adnak (ha, van), és evvel kikenhető a rés, de idővel kikopik, mert minden portörlésnél fogyatkozik az anyag. A szín, viszont nem hasonlít az egészséges felületre.
  • Szakkönyvekben, és Interneten keres az ember jó megoldást, és meg örül, amikor házi praktikák között, rátalál, a cipőrémmel „restaurált” antik bútorra, színtelen, és barna színből kikeveri az alapfának megfelelő színt, és mehet a repedésbe, ez viszont a krémben levő oldószerek miatt rossz megoldás.

A legegyszerűbb megoldás a legjobb a sellakozott, felület hibáit sellakkal kell kijavítani. Viszont kevesen ismerik a javítóviaszokat, (persze az asztalosok ismerik).
A tiszta eredeti megömlesztett sellakból készült rudat forrasztópákával bele lehet olvasztani a lyukba, viszont szintbe tisztítani, keménysége miatt nehéz
A korszerű anyagok viszont jó megoldást kínálnak, a bútorfelület restaurálásra, a sellakrúd olyan viaszokkal van keverve, hogy az olvadáspontja alacsonyabb a felület sellakrétegénél, és nem folyik szét az egészséges részen. Evvel az anyaggal már jól javíthatóak a sellakpolitúrozott bútor sérülései.
Viszont Magyarországon nehezen beszerezhető.

Az alábbi videó, egy sellakpolitúrozott felület sérülésének, a korszerű javítását mutatja be.


Szükséges anyagok, szerszámok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése